top of page
Otel Yüzme Havuzu

Turizm Ä°ÅŸletme Belgesi

Mevzuat gereÄŸi tüm konaklama tesisleri turizm iÅŸletmesi belgesi almak zorundadır. Tür ve sınıfa göre deÄŸiÅŸiklik gösteren tesislere, belgelendirme sürecinin tüm aÅŸamalarında danışmanlık hizmeti verilmektedir.

otelbelgelendirme.com   iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı ile iÅŸletilen Konaklama Tesislerinin tamamının alması zorunlu hale gelen Turizm Ä°ÅŸletme Belgesinin, baÅŸvuru süreci aÅŸamasından, belgelendirme süreci sonuna kadar tüm süreçte danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

Turizm Ä°ÅŸletme Belgesi alma zorunluluÄŸu olan tesisler hangileridir?

Apart Oteller, Oteller, Pansiyonlar, Butik Oteller, Bungalovlar, Termal Tesisler, Tatil Köyleri, Özel Konaklama Tesisleri, Moteller, Gastronomi Tesisleri, Spor Tesisleri, Golf Tesisleri, Kış sporları mekanik Tesisleri, Kongre ve Sergi Merkezleri, EÄŸlence Merkezleri, Günübirlik Tesisler, Kırsal Turizm Tesisleri, Kampingler, Konaklama Amaçlı Mesire Yerleri ve Konaklamalı Orman Parkları, Turizm Kompleksleri, Tatil Merkezleri, Mola Noktaları, Personel EÄŸitim Tesisleri, Özel Tesisle, SaÄŸlıklı YaÅŸam Tesisleri turizm iÅŸletme belgesi almak zorundadır.

Neden Turizm İşletme Belgesi almak zorundayım?

Turizm Ä°ÅŸletme Belgesi, yatırım teÅŸvik belgesi alan tesislerin Turizm Yatırım TeÅŸvik belgesi kapatılması için gerekli olan belgedir.  Turizm yatırım belgesi olan tesisler yatırımlarının tamamlanması ile turizm iÅŸletme belgesine geçiÅŸ yapmak zorundalar.

Basit usül konaklama turizm iÅŸletme belgesi veya Turizm Ä°ÅŸletme Belgesi olmayan tesislerin Belediyeden aldıkları Ä°ÅŸ Yeri Açma Çalışma Ruhsatları iptal edilerek faaliyetlerine son verilmektedir. 
Ä°ÅŸ Yeri Açma Çalışma Ruhsatları alındıkları tarihten itibaren 1 yıl içerisinde, Turizm Ä°ÅŸletme Belgesi almamaları durumunda iptal edilmektedir.


Turizm İşletme Belgesi Alınmazsa Ne Olur?

2634 sayılı Kanunun 5. maddesinde belirtilen süreler içerisinde turizm iÅŸletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj iÅŸletmeleri, iÅŸletmeye açılamaz ve faaliyette bulunamaz. Bu kanun ve diÄŸer mevzuatta yer alan teÅŸvik tedbirleri ile istisna, muafiyet ve haklardan yararlanabilmek için Bakanlıktan turizm yatırımı belgesi veya turizm iÅŸletmesi belgesi alınması zorunludur.

Belgeli yatırım yapan konaklama tesisleri, Bakanlık tarafından belirlenen süre içerisinde yatırımlarını tamamlayarak iÅŸletmeye açmalıdır. Bu süreleri Bakanlık uzatma hakkına sahiptir.

Yetkili belediyelerden alınan iÅŸyeri açma ve çalışma ruhsatı, alındığı tarihten itibaren 1(bir) yıl içinde Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm iÅŸletmesi belgesi almak zorundadır.

Bakanlık tarafından turizm iÅŸletme belgesi iptal edilen konaklama iÅŸletmeleri, iptal kararının tebliÄŸ tarihinden itibaren 1(bir) yıl içinde yeniden turizm iÅŸletmesi belgesi almaları zorunludur.

Belirtilen süreler içerisinde turizm iÅŸletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj iÅŸletmeleri, iÅŸletmeye açılamaz ve faaliyette bulunamaz. Bu iÅŸletmelerin iÅŸyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından 1(bir) ay içinde iptal edilir ve faaliyetlerine son verilir.
 

Turizm İşletme Belgesi Her Yıl Yenilenir mi?

Turizm Ä°ÅŸletme Belgesi her yıl yenilenmez. Süresiz bir belgedir. Ancak konaklama tesisiniz, almış olduÄŸunuz Turizm Ä°ÅŸleteme Belgesi yönetmeliÄŸe uygun ÅŸekilde iÅŸletildiÄŸine dair Bakanlıkça denetimlere tabi tutulur. Turizm iÅŸletme belgesinin verildiÄŸi zamandaki, üniteler, mahaller, belgeler, personel sertifikaları, tesisin yapısal uyumluluÄŸu, verilen hizmetler denetlenir. YönetmeliÄŸe uygunluk gösteren tesisler denetimden geçer ve Turizm iÅŸletme belgelerini korumuÅŸ olurlar. Aksi halde yönetmeliÄŸe uygunluk göstermeyen tesislere ek süre verilir, verilen sürede düzeltmelerini yapan tesisler eksiklerin giderilmesi sonucunda iÅŸletmeye devam eder, süreye ve yönetmeliÄŸe uymayan tesislerin Turizm iÅŸletme belgesi iptal edilir.

Turizm Ä°ÅŸletme Belgesi Almak Ä°çin Ne Yapmalıyım?

Turizm Ä°ÅŸletme Belgesi almak için ilk olarak tesisin, yetkili idarelerden Ä°ÅŸ Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alması gerekmektedir. Alınan bu ruhsat ile resmi kuruluÅŸlardan alınacak belgelerle beraber Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat edilir. Bu müracaat online olarak yapılmakta olup, toplanan belgeler ve tesis kapasitesi raporu yazılarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Belgelerin doÄŸruluÄŸu ve uyumluluÄŸu Bakanlık tarafından kontrol edilir. Uygun görülen baÅŸvurular denetim programına alınır ve Bakanlıkça denetçi görevlendirilir. Yapılacak olan denetimde, personel, odalar, mahaller, üniteler, tesis geneli, online ve basındaki satış koÅŸulları, tesisin faaliyet konusundaki türe uygunluk esasları ve turizm tesislerinin niteliklerine iliÅŸkin yönetmelik maddelerine uygunluÄŸu denetlenir. Denetimden geçen tesislerin denetim raporlarının olumlu çıkması sonucu Turizm Ä°ÅŸletme Belgesi düzenlenir gerekli harçlar yatırılır ve belge tesise yollanır.

Otelbelgelendirme.com yukarıdaki sürecin tamamında konaklama tesisinin edineceÄŸi belgelerin tam ve doÄŸru olarak edinilmesinde, kapasite raporunun yazılmasında, tesis içerisindeki mahallerin , ünitelerin ve salonların denetim gününde türe uygunluk göstermesi için gerekli düzenlemelerin yapılınmasında, tesisin turizm tesislerinin niteliklerine iliÅŸkin yönetmelik maddelerine uygun hale getirilmesinde danışmanlık hizmetlerini uygulamalı olarak yerine getirmektedir. Yapılması gereken bize ulaÅŸarak tesis bilgilerinizi paylaÅŸmak; tarafımızca yapılacak olan ziyarette ön incelemeler yapılarak tesisin eksikleri ve gerekli evrakların temini için hazırlayacağımız rapora uymanız yeterli olacaktır.

Basit Usulde Konaklama Turizm Ä°ÅŸletmesi Belgem var, Turizm Ä°ÅŸletme belgesi almak zorunda mıyım? 

Belediyelerden alınan iÅŸ yeri açma ve çalışma ruhsatı ile Bakanlığa baÄŸlı bulunan Turizm Ä°l Müdürlüklerinden alınan Basit Usulde Konaklama Turizm Ä°ÅŸletmesi Belgesi ile yeni bir kanun çıkana kadar iÅŸletmeciliÄŸinizi yapabilirsiniz. Buradaki en önemli unsur Belediyeden alınan iÅŸ yeri açma çalışma ruhsatınızın iptal olmamasıdır. Ä°ptali halinde Basit Usulde Konaklama Turizm Ä°ÅŸletmesi Belgesi de iptal olacaktır. Bu durumda yeniden Belediyeden iÅŸ yeri açma çalışma ruhsatı alıp, Turizm iÅŸletme Belgesi müracaatı yapmak zorunluluÄŸu bulunmaktadır.

Turizm Tesislerinde Turizm İşletme Belgesinin Faydaları Nelerdir?

1- Turizm işletme belgeli tesislerde Emlak vergisi muafiyeti bulunmaktadır;
Turizm Ä°ÅŸletmeleri 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun “Geçici muaflıklar” baÅŸlıklı 5. maddesinin (b) fıkrasında “Turizm Endüstrisini TeÅŸvik Kanunu hükümleri dairesinde Turizm müessesesi belgesi almış olan Gelir veya Kurumlar Vergisi mükelleflerinin adı geçen Kanunda yazılı maksatlara tahsis ettikleri ve iÅŸletmelerine dahil binaları, inÅŸaatlarının sona erdiÄŸi veya mevcut binaların bu maksada tahsisi halinde turizm müessesesi belgesinin alındığı yılı takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.”  hükümlerine göre iÅŸletmeler Emlak Vergisinden muaf tutulmaktadır.


2- Turizm iÅŸletme belgeli tesislerde, Bina inÅŸaat harcı istisnası bulunmaktadır; 
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Bina Ä°nÅŸaat Harcı baÅŸlıklı mükerrer yedinci bölümünün Ä°stisnalar baÅŸlıklı Ek 2’nci maddesinin (d) fıkrasında yer alan hükme göre “Yatırım TeÅŸvik Belgesi kapsamında inÅŸa edilen binalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Planlama TeÅŸkilatınca teÅŸviki karara baÄŸlanmış otel, motel ve benzeri turistik tesisler” bina inÅŸaat harcı istisnaları arasında yer almıştır.


3- Turizm iÅŸletme belgeli tesislerde, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim, harç istisnası bulunmaktadır; 


Ä°hracatı arttırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak ve ihraç pazarlarını geliÅŸtirmek amacıyla ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnasına iliÅŸkin tedbirlerin düzenlenmesi ve yürütülmesine iliÅŸkin sistemdir.
Mezkûr sistem kapsamında bahsi geçen istisnadan yararlanılabilmesi için Vergi Resim Harç Ä°stisnası Belgesi düzenlenmekte veya ilgili tebliÄŸinde belirlenen iÅŸlemlerle sınırlı olarak bu iÅŸlemler ve bu iÅŸlemler sebebiyle düzenlenen kağıtların ihracata iliÅŸkin olduÄŸunun tevsiki halinde belgesiz olarak yararlanılabilmektedir.
Bu sistemin mevzuatsal dayanaklarını “99/13812 sayılı Ä°hracat, Ä°hracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç Ä°stisnası Hakkında Karar” ile “2008/6 sayılı Ä°hracat, Transit Ticaret, Ä°hracat Sayılan Satış ve Teslimler Ä°le Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç Ä°stisnası Hakkında TebliÄŸ” oluÅŸturmaktadır.


 
4- Turizm iÅŸletme belgeli tesislerde, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) Mevzuatı uyarınca saÄŸlanan haklar bulunmaktadır; 


Yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri gereÄŸi, alkollü içki satmak isteyen iÅŸletmelerin Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan (TAPDK) satış belgesi almaları zorunludur. “4250 sayılı ve Ä°spirtolu Ä°çkiler Ä°nhisarı Kanunu “‘nun 9 uncu maddesi içeriÄŸinde yer alan istisnai hüküm doÄŸrultusunda Turizm Ä°ÅŸletmesi Belgesi ile Turizm Yatırımı Belgesi ayrımı yapılmaksızın, Bakanlığımızdan Turizm Belgeli tesisler, mesafe ÅŸartı veya iÅŸyeri açma ve çalışma ruhsatı aranmadan Turizm belgeleri ile alkollü içki satış izni alabilmektedirler.

5- Turizm iÅŸletme belgeli tesislerde, Bakanlıktan belgeli deniz turizmi tesislerine saÄŸlanan hak ve kolaylıklar bulunmaktadır; 


Kültür ve Turizm Bakanlığından Belgeli Konaklama ve Deniz Turizmi Tesislerinin Ä°hracatçı Sayılması Ä°çin SaÄŸlamaları Gereken Döviz Miktarına Ä°liÅŸkin Karar” ın yürürlüÄŸe onulması hakkındaki 28/3/2016 tarihli ve 2016/8706 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 2 nci Maddesinde; “Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli asli fonksiyonu konaklama olan iÅŸletmeler ile Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli deniz turizmi tesislerinin ihracatçı sayılabilmeleri için yurt dışından 750.000 (yediyüzellibin) Amerikan Doları ve üzeri döviz miktarını saÄŸlamaları gerekir. Bakanlar Kurulunca yeni bir miktar belirlenmedikçe mevcut miktar takip eden yıllar için de geçerlidir.” hükmü yer almış, bu kapsamda deniz turizmi tesislerinin de ihracatçı sayılmalarına yönelik düzenleme yapılmıştır.
08.04.2016 tarihli ve 29678 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüÄŸe giren 2016/8715 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile illerin bölgesel desteklerden yararlanabilecek sektörleri arasına “turizm yatırım veya turizm iÅŸletme belgeli deniz turizmi tesis yatırımları” eklenmiÅŸtir.

WhatsApp.svg.webp
bottom of page